Laatste dagen...


Lieve allemaal,

Hier mijn laatste bericht vanuit Zuid Afrika alweer. De week is weer voorbij gevlogen.

Dinsdag ben ik met de ouders van Carlijn en samen met Carlijn (ze mocht een paar uur met verlof) naar het winkelcentrum in Pietermaritzburg geweest.
Hier hebben we wat gedronken en boodschappen gedaan. Het was fijn om samen met Carlijn er even uit te zijn.

’ S Middags de homework class aan de jongste kids gegeven. Ze hebben allemaal een eigen werkboek waar ze opdrachten in kunnen maken. Deze nam ik vol enthousiasme mee maar helaas waren er alleen maar twee meiden aanwezig.
Met de meiden heb ik zitten kletsen over hun dag en allerlei andere zaken. Helaas kon ik niet met de werkboeken aan de slag.

’S Avonds bij de homework class voor de ouderen was het niet veel beter. Bijna alle jongens waren aan het voetballen (trainen). Tja dat had ik kunnen weten in Nederland wordt er ook vaak getraind op de dinsdagavonden haha.

Wel kwamen er nog een aantal jongens langs om te vragen of ik al meer wist over de mobiele telefoons die ik had meegenomen. Ik heb aan Linda gevraagd aan wie ik de telefoons mocht geven. De drie jongens die eerder vorige week bij mij hadden gezeten en nog geen telefoon hebben mochten van Linda de telefoons hebben.
Ik kon de jongens dus blij maken met de telefoons. En dat waren ze.
Ook alle andere mensen van The Farm waren toch wel iets wat jaloers, dat kan ik begrijpen maar helaas een volgende keer misschien.

Woensdag was de volunteerday. Er kwamen 4 volunteers van andere projecten met de vrijwilliger coördinator Wilma en de taxidriver/ gids Deon. De dag startte bij The Farm. Ik mocht de andere vrijwilligers een rondleiding geven over The Farm en over The Farm vertellen. Vol trots vertelde ik over het project en liet ik alles zien.
Hierna zijn wij naar I Care, Palm Tree en Wentworth geweest. Alle vier heel verschillende projecten maar wel erg leuk om te zien wat elk project precies inhoud en hoe deze eruit zien.
In de middag zijn we met z’n allen naar de Victoria Street Market in Durban geweest. De Victoria Street Market is een overdekte markt waar je allerlei souvenirs kan kopen.
Voordat we hier naar binnen gingen zijn we nog wat gaan eten bij een Indisch restaurantje. Echter werd ons duidelijk benadrukt door Deon dat we onderweg niet mochten stoppen en achter hem aan door moesten lopen.
We liepen nu echt midden in het centrum van Durban, braaf al stevig doorlopend achter elkaar aan haha. Overal op straat waren mensen, werden spullen verkocht, stonden kraampjes en rook het niet bepaald lekker.
Ik moet zeggen dat ik erg blij was dat Deon en Wilma erbij waren want zonder hen had ik hier niet alleen durven lopen.
Eenmaal aangekomen bij de Victoria Street Market konden we los gaan haha. Deze markt heeft ongeveer 100 winkels waar je bijna overal hetzelfde kan kopen.
Elke winkel heeft souvenirs de één is alleen iets wat duurder als een ander. Afdingen is hier daarom ook noodzakelijk. Gelukkig wist Deon een aantal shops waar ze al redelijke prijzen vroegen voor de spullen die ze verkochten.
Wat leuke spullen gekocht en hierna zijn wij met z’n vijven afgezet bij de Florida Road. De Florida Road is een straat met allemaal restaurants en bars.
Hier hebben we eind van de middag een lekker drankje gedronken en wat gekletst. Ons diner hebben we bij een Italiaan gegeten waarnaar Deon ons weer kwam ophalen en naar onze projecten bracht.
Toen ik thuiskwam kwam één van de jongens naar mij toe om te vertellen dat zijn mobiel was gestolen. Zijn nieuwe mobiel die hij van mij had gekregen.
Hij was naar Linda geweest en zij heeft gezegd de politie te gaan bellen. Even afwachten dus.

En toen was het donderdagochtend….
Ik werd deze dag iets wat gespannen wakker omdat ik wist dat er wat spannends op de planning stond, haha.
Rond 9.00 uur werd ik opgehaald door Don en tien minuten later kwamen we aan op de plek van bestemming.
Ook Jaime en Wendy van een ander project waren al aangekomen en samen met Jaime kon ik daarom mijn zenuwen delen haha.
Na een contract dat we moesten doorlezen en ondertekenen en een instructie filmpje dat we kregen te zien mochten we ons pak aantrekken.
Het leek wel een duikpak uit de jaren 80 wat we aangereikt kregen, maar hee dat deed er niet toe. Het ging niet om het pak. Uiteindelijk kregen we nog een heel gebeuren met riempjes, gespjes en metalen ringen om.
Ook kregen we nog een mooi brilletje die we later op ons hoofd konden zetten.

Na afscheid te hebben genomen van Wendy en Linda werden Jaime en ik in de auto vervoerd. Na een kleine 5 minuten rijden mochten we uitstappen en in een bushokje wachten. Hier werden wij vrij snel opgepikt (door het vliegtuig).
Omdat het vrij krap was moesten we echt heel dicht en bijna in onze man gaan zitten. Dit voelde niet heel erg prettig maar ik had het ervoor over, haha. Onderweg begon ik toch ietwat nerveus te worden en dacht ik als dit maar goed gaat.
Na 25 minuten waren we op de plek van bestemming en was het eindelijk zover. Jaime mocht als eerst en toen ik haar weg zag gaan dacht ik wooowww en nooo ik mag zo.
En ja hoor nog geen minuut later vroeg mijn mannetje of ik er ready voor was, ik knikte wat onverschillig ja.
We schoven naar voren en ik moest mijn benen over de rand hangen, dit ging echter wat moeilijk door de harde wind die er stond. Maar uiteindelijk lukte dit toch.
Mijn handen kruislinks voor mijn borst en 3, 2, 1 daar ging mijn skydive val naar beneden.

Wooowww we schoten naar rechts en naar links en weer naar rechts.
Wat een gevoel niet te omschrijven.
Na een paar seconden (mijn gevoel) werd er aan de parachute getrokken en schoten we weer omhoog en daar hingen we toen. Te gaaf echt!
Zo’n mooi uitzicht zo hoog in de lucht, ook The Farm nog gezien.
Ik mocht zelfs wat sturen van mijn skydive mattie die aan me vast zat. Op het eind werd ik iets wat misselijk haha omdat we onwijs veel rondjes moesten draaien om op het goede punt te kunnen landen.
Na een mooie landing waarbij ik mijn voeten schuin in de grond moest zetten kwam de kick even vrij. Jee ik heb gewoon gesprongen en het was echt te vet.
Misselijkheid ging helaas niet over dus toch maar aardig wat cola gedronken om dit gevoel uiteindelijk te onderdrukken haha.
In de auto terug nog even met Linda gesproken over de gestolen mobiele telefoon. Ze had inderdaad de politie gebeld maar helaas nog niets van hen vernomen. Linda ging ervan uit dat de politie vandaag of morgen zal langskomen (Afrika he). Ik ben met Jaime en Wendy van het andere project meegegaan. Omdat ik hun project Bobbi Bear nog niet had gezien vond ik het super leuk dat dit vandaag kon. Het personeel was nog aan het werk erg leuk om hun te zien en te horen wat er precies bij Bobbi bear wordt gedaan. Een leuke gezellige middag gehad.

Vrijdagochtend vroeg kwam de jongen van de telefoon naar mij toe om te vertellen dat zijn telefoon terecht was. Iemand had hem in de kast neergelegd.
Hij is erg blij dat zijn telefoon terug is. Ook de politie hoeft dus niet meer te komen.
Vrijdag de Day care gedraaid. Lekker gedanst en gerommeld met de kinderen.
Carlijn is vrijdag uit het ziekenhuis gekomen. Het gaat redelijk goed met haar. Ze moet wel rustig aan doen, maar super fijn dat zij in ieder geval weer thuis is.
Om dit te vieren en het de laatste avond was van haar ouders hebben we in Usjaka in Durban met z’n vieren wat gegeten. Ook het strand van Durban nog even mogen zien (had ik nog nooit gezien).

Zaterdagochtend vertrokken Carlijn haar ouders. S’ middags zijn wij bij de soccergame van de jongste jongens wezen kijken.
Jeetje wat ging het er daar hard aan toe, haha. De meeste jongens kunnen niet tegen hun verlies en dat laten ze ook zien aan elkaar.
Elkaar kei hard meppen, slaan en schreeuwen. Wel leuk om dit te zien haha.
’ S Middags hadden we bezoek van een aantal jongens en hebben we eigenlijk heel de middag gechillt. ’ S Avonds heeft er één van de jongens pancakes meegegeten waarna we vroeg naar bed gingen, we waren helemaal kapot.

Zondag de dag gestart in de church in het Boyshouse. Het was niet zo druk maar wel erg leuk om hier bij te zijn.
Tijdens de dienst spraken er verschillende personen en werd er, hoe kan het ook anders, erg veel gezongen en gedanst.
Ze gingen helemaal los. Ik probeerde mee te doen maar volgens mij ging dit niet helemaal goed haha.

Ook ’s middags weer gerelaxt en zo nu en dan kwamen er wat mensen langs om te kletsen of gewoon lekker te relaxen. Een heerlijke lazy Sunday dus.

Maandag de day care gedraaid. Omdat het onwijs warm was hebben we veel buiten gespeeld. Eind van de ochtend zijn we de lappa ingegaan. De lappa is een buitenplek met een dak waar je in de schaduw kunt zitten. Vanuit NL had ik een handpop meegenomen en hier heb ik een verhaaltje bij verteld aan de kids. Ze vonden het erg leuk en luisterde vol bewondering naar mijn geweldig engelse story met de car, haha. Ook had ik vanuit NL wat verkleedspullen meegenomen. Jammer genoeg niet voor iedereen, maar om de beurten kon dit best. De kinderen waren allemaal verschillende soorten dieren en leefde in het oerwoud waar ze aten, sliepen en dansden. Geweldig vonden ze dit om te doen en wij natuurlijk om te zien.

' S middags kwamen de meiden/ vrouwen van The Farm langs want we hadden de Girls middag.
Met lekker veel popcorn en mierzoete apple juice hebben we lekker getuttebelt.
Van nagels lakken, tot maskers en armbanden maken. De meiden genoten.
Ook mochten ze allemaal wat nieuwe kleren uitzoeken (er staat erg veel tweedehands kleding hier in de schuur wat is gesponsord door andere vrijwilligers en organisaties). Dit ging er wat wild aan toe maar uiteindelijk hebben ze allemaal wat leuks mee kunnen nemen.
Na een gezellige middag lag de popcorn uiteraard door heel het huis maar hee het was een geweldige middag en ook wij hebben genoten.
Even snel gaan koken en toen stonden de oudere boys op de stoep. Ook voor hen kwamen de popcorn, apple juice en kleren weer tevoorschijn. Met de boys de film step up (hebben ze al 50 keer gezien haha, maar blijven ze een geweldige film vinden omdat er in gedanst wordt) gekeken en een beetje gehangen, haha.
Rond 10 uur was ons huis weer schoon want ook de boys kunnen eten als….haha.
Moe maar voldaan naar bed gegaan.

Vanmorgen zijn we vroeg met Linda naar Durban vertrokken. Hier hadden we een afspraak staan met Chantal en Nynke. Chantal en Nynke wonen in Zuid Afrika met hun gezin en hun man werkt voor een bedrijf hier in Zuid Afrika.
Chantal en Nynke werken samen met een foundation om geld in te zamelen voor The Farm en eens in de zoveel tijd krijgt The Farm producten van het bedrijf waar hun mannen werkzaam voor zijn.
Chantal en Nynke wonen in het rijke gedeelte van Durban, niet normaal wat voor huizen hier staan. Allemaal driedubbel beveiligd en er zijn zelfs slagbomen met beveiligers om de wijken in de komen.
Na de auto vol gelaaid te hebben met heel veel spullen zijn we gaan shoppen met mijn donatiegeld.
Voor de kinderen van de Day care heb ik een hobbelpaard (die geluid kan maken), een loopfiets en twee ballenbakken gekocht.
Voor de meiden/ vrouwen een dvd speler met vier dvd’s. En voor de jongens voetbalgoals (ijzeren palen).
Het overige sponsorgeld gaat naar de bestrating van The Farm. Er is niks bestraat hier en als het hier geregend heeft is het bijna niet te doen om normaal te lopen. Het is onwijs glad en vies met al het grond en gras. Voor de bestrating hebben ze bijna het geld bij elkaar en mijn beetje helpt ook weer.
Ik ben echt enorm blij met de gekochte spullen en vind het echt wel tof allemaal! Ik ben benieuwd hoe ze allemaal zullen reageren. Nogmaals de mensen die hebben gedoneerd onwijs bedankt!

Deze laatste dagen ga ik nog meer proberen te genieten dan dat ik nu al doe van de day care, homework class en alle momenten met alle mensen die hier op The Farm wonen. Morgenavond hebben we een bingoavond. We hebben nog aardig wat spullen die we kunnen weggeven en een bingo avond lijkt ons daarom erg leuk.
Donderdagavond is de afscheidsavond met een braai met alle mensen van The Farm. Dit gaat janken worden dat weet ik nu al. Maar ik heb gelukkig nog een paar dagen voordat het zover is.

Het begint langzaam tot me door te dringen dat de laatste dagen aanbreken. Wat een raar idee dat het bijna voorbij is. Maar wat heb ik een geweldige maand gehad! Een avontuur was het met onwijs veel mooie en nieuwe indrukken, The Farm, geweldige mensen die ik heb mogen leren kennen, de cultuur, de Zulu’s, Zuid Afrika en eigenlijk alles wat ik heb mogen meemaken in deze maand!

Een avontuur die niemand mij meer afneemt en waar ik in Nederland ook zeker een plekje voor moet gaan vinden. Want geloof me het is niet niets wat ik hier allemaal heb mogen zien en kunnen doen. Maar ook een ervaring dat ik nooit heb willen missen.

Nog 3 dagen en dan kom ik weer naar huis…

So See You Soon!!!

Kus!

Previous message | Next message

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Ben

Hallo Annabel,leuk weer om al je belevenissen te lezen.
Jaaa het begint nu op te schieten een maand is misschien dan toch tekort maar je wist ook niet
van tevoren dat het zo leuk zou zijn.
Nou geniet de laatste dagen maar dubbelop en dan zien we jou zaterdag weer dat vind ik ook
wel weer heel fijn, groeten ook aan Carlijn en tot zaterdag
dikke kus Ben .

Jamuseboow

Canadian Pill Store Cialis Contraindicaciones Alcohol [url=http://bonmeds.com]cialis[/url] Viagra Para Mujeres Disfunzione Erettile Cialis Cura Potenzmittel Kamagra Jelly [url=http://visdbs.com]viagra[/url] Ompranyt Online Uk Achat Cialis Us [url=http://trirx.net]dapoxetine[/url] Sinus Swollen Under Eye Amoxicillin Decongestant Cephalexin Oral Suspension For Cats Pregnancy Category And Amoxicillin

JacFoomma

Cephalexin Pet [url=http://cialiorder.com]generic cialis[/url] Del Propecia Efectos Secundarios Amoxicillin And Clavulanate Potasssium Drug Information

Annabel van Graas

Name: Annabel van Graas
Leeftijd: 30

Was vrijwilliger bij The Farm van 16 feb 2015 tot 15 mrt 2015