Hakuna Matata

Lieve allemaal,

De eerste week is voorbijgevlogen. Wat gaat dat toch snel met alle indrukken, nieuwe en mooie mensen, de omgeving en het land.

Afgelopen donderdag heb ik overdag gewerkt op The Farm. Rond 18.00 uur werd ik opgehaald door Martin, de gids (oud police officer) voor de trip Durban by Night.
De trip werd gegeven vanuit de auto omdat het te gevaarlijk is om deze lopend af te leggen. Met nog 4 andere volunteers van andere projecten begonnen we de trip bij de chacks.
In de Chacks wonen ongeveer 8.000 mensen. Deze mensen wonen in een hutje van wat ijzeren platen of stukken hout tegen elkaar. De woning is 3 bij 3 waar soms hele gezinnen in wonen zonder water of elektriciteit. In de hitte hier is het bijna niet te doen om te leven in een hutje met ijzeren platen. Er zijn een stuk of 8 containers aanwezig in de chacks waar men naar de wc kan gaan en kan douchen.
Zoveel duizend mensen en maar zo weinig containers, je kan begrijpen dat dit ongelofelijk shockerend en tegenstrijdig is om te zien.
Ook de andere townships waar wij langs zijn gereden waren niet veel beter. Ik kan moeilijk beschrijven hoe dit er dus in werkelijkheid uitziet en wat voor gevoel dit geeft, echt onwerkelijk gewoon.
Martin wist veel te vertellen over de diverse townships, de apartheid en de government houses in Durban.
Ook nam hij ons mee naar de wijken waar de drugsdealers en verslaafden dealen en leven. In deze wijken zag je zowel mannen, vrouwen als kinderen lopen. De straten waren erg vies en in elke straat zaten er wel groepjes mensen op de grond of langs de weg. Een paar wijken verder stonden de prostituees langs de weg. Wanneer je gebruik wilt maken van een prostituee neem je deze mee in je auto en kan je voor weinig rand (geld) gebruik maken van de prostituees.

Hierna reden we langs de haven van Durban waar onwijs veel dure jachten lagen. Hoe tegenstrijdig, het arm en rijk is hier zo duidelijk zichtbaar. Ook omdat dit maar een paar wijken verder is dan waar de townships liggen.
Ook het Stadium van Durban is bizar groot, luxe en koste schijnbaar een godsvermogen terwijl er in totaal nog maar 6 wedstrijden zijn gespeeld. Waarom kon de overheid hier in vredesnaam wel geld aan besteden en niet aan de armoede die zo duidelijk aanwezig is in de andere delen van Durban?!
Als laatste reden we langs een wijk waar allemaal mensen in een rijtje op straat lagen te slapen. Ik bedoel eigenlijk een hele lange rij, ik denk dat het wel 100 mensen waren. Allemaal dicht tegen elkaar met een dekentje langs de kant van de weg. Om de hoek was het park waar honderden mensen in het wit gekleed aan het zingen waren. Martin vertelde dat dit de gelovige mensen zijn die elke donderdagavond met honderden mensen een hele nacht bidden en zingen in het park. Nou wij schrokken ons dood, het leken echt net spoken zo in het donker haha.

Wat een geweldige tour was dit, maar wat oneerlijk en ook wel onwerkelijk om te zien hoeveel mensen hier moeten leven maar ook hoe goed sommige mensen het hebben.
Vanuit de Tour ben ik bij het project Wentworth wezen slapen omdat ik vrijdag al vroeg op moest voor de volgende trip en The Farm een uur rijden vanaf Durban is.

Vrijdagochtend werden we om 06.00 uur opgehaald door Louise. Louise en haar man Pieter waren de gidsen voor de trip the Wildcoast tour.
Met nog 8 volunteers van andere projecten vertrokken we in 2 auto’s richting de Wildcoast. Na ongeveer 4,5 uur rijden kwamen we aan bij het hostel ‘Jungle Monkey’. Een leuk hippie hostel met vele verschillende backpackers. Na hier onze spullen te hebben gedropt zijn we naar second beach gereden. Hier hebben we geklommen op een berg. Vanaf deze berg had je een geweldig uitzicht over second beach.
Second beach is the most dangerous swimming beach in te world. Dit komt omdat er alleen maar haaien zwemmen in deze zee. Helaas hebben we deze niet kunnen spotten, maar het idee alleen al was natuurlijk erg gaaf haha.
We make a hike from 2nd beach to 3rd beach. En ook zijn we nog op de top van Mount Tsitsiger geweest waar we een geweldig mooi uitzicht hadden.

Na een heerlijke douche konden we lekker wat eten bij Jungle Monkey. S’ avonds kwamen er 4 jonge meiden van de naastgelegen stam optreden. Shitt hee wat kunnen zij dansen, die heupen, die billen, alles haha.
Ook werd er gezongen en al met al was het een super gezellige avond.

De volgende dag na het ontbijt vertrokken we zaterdag rond 08.00 uur.
Onze dag begon bij een plaatselijke stam waar we vooral veel foto’s moesten maken. Het is heel grappig om te zien maar de mensen hier vinden het erg leuk als je foto’s van hun maakt. Ze roepen je zelfs om te vragen of je een foto van hun wilt maken. Na een hele fotosessie werden we meegenomen door de moeder van de stam naar een grot met klei. Half glibberend zijn we hier achter elkaar één voor één naar binnen gegaan. De klei in deze grot smeert men op hun gezicht, een soort masker dus. En ja je raad het al, wij kregen ook allemaal een heerlijk masker haha. Toen we weer buien waren werd ons masker afgemaakt met zwarte stippen die op ons gezicht werden gezet. Het leek een hele schminkparty. Tijdens dit gebeuren kwamen er onwijs veel mensen van de berg naast ons naar beneden gelopen. Het leek echt serieus wel een carnavalsoptocht dat aan kwam lopen. Mensen verkleed in aparte kledij. De één nog net iets opvallender als een ander. Bleek dus dat er vandaag een offer werd gebracht, waarvoor of waaraan is ons niet duidelijk geworden maar tussen de optocht van al deze mensen liep een man met een geit. Meneer de geit werd vastgehouden aan zijn sik en meegenomen naar de plek waar hij geofferd zal worden. Gelukkig gingen wij net op tijd weg want dit had ik niet hoeven zien, haha.

Hierna zijn we doorgereden naar een ander strand waar onze gids Pieter een huis heeft. Helaas was het erg waaierig waardoor we niet goed van het uitzicht konden genieten. We hebben een geweldig mooie wandeling gemaakt op het strand. Op het strand lagen allemaal wilde koeien. Pieter vertelde dat zij hier leven omdat het ‘zout’ van de beach hun aantrekt, haha.
Ook was er een grot op het strand waar we in konden en je een geweldig mooi uitzicht had over de zee.

Ik heb het weekend een aantal maal aan The Farm moeten denken. Ik had heel sterk het gevoel dat ik terug wilde en naar huis wilde. Met naar huis gaan bedoel ik naar The Farm want is nu toch echt wel mijn thuis op dit moment. In eerste instantie dacht ik wat stom dat ik dit denk, maar aan de andere kant is dat het niet. Het is goed dat ik dat gevoel heb want dat betekent dat ik hier op mijn plek zit en het allemaal goed voelt.

S’ avonds kookten Louise en Pieter voor ons. Beef Stroganoff, met aardappels, salade en mais. En ook hierna hebben wij lekker nog wat biertjes gedronken en muziek geluisterd aan de bar.

Zondag vertrokken we rond 08.00 uur aan een wandeling richting de vuurtoren. Na ongeveer een uur lopen kwamen we hier aan. Onderweg nog wilde apen gespot, hoe gaaf. Bij de vuurtoren hadden we een super mooi uitzicht over de zee. Na hier wat mooie foto’s te hebben gemaakt zijn we teruggelopen naar Jungle Monkey en rond 10 uur vertrokken aan onze terugreis.

Onderweg kwam Louise erachter dat er wat onder uit haar car lekte. Na wat checks en meerdere stops kwamen we rond 16.00 uur aan bij Galleria.
Galleria is een groot winkelcentrum vlakbij Durban. Hier ben ik nog samen met een aantal andere volunteers wat wezen eten.
Rond 21.00 uur was ik eindelijk weer thuis, op The Farm J. Nadat ik mijn spullen in mijn kamer had gedropt en weer richting de woonkamer ging kwam er wat uit de lucht gevlogen. Niet één ditmaal maar twee geweldige vleermuizen. Carlijn lag al op bed dus dit keer kon ik niet gaan schreeuwen.
Meneer en mevrouw vleermuis vonden het maar al te gezellig en vlogen van hot naar her zoevend langs mijn hoofd. Ik met mijn capuchon op mijn hoofd wist echt even niet wat ik moest doen. Uiteindelijk heb ik de deur weten open te zetten waarna na een tijdje mevrouw vleermuis een balk invloog. Echter meneer vleermuis bleef maar heen en weer vliegen. Met een stok, mijn slipper en een vest heb ik geprobeerd meneer vleermuis nog weg te krijgen maar dit lukte helaas niet.
Ik heb hem laten winnen en ben maar naar bed gegaan.

Maandag om 07.30 uur startte de day care. Ik vond het erg fijn om alle kids weer te zien. Ik begin steeds meer te wennen op the day care.
Elk kind is zo enthousiast als je ’s ochtends aan komt lopen vanuit ons huis naar de jungle gym. Wat is er nu toffer om een dag zo mooi te starten.
Ik vind het heerlijk om de kids te zien genieten en ze wat extra aandacht te geven. Hiervoor een knuffel te krijgen of een grote glimlach geeft me zoveel energie en voldoening. De kinderen vinden het ook heerlijk om te dansen, en ook zij kunnen dit uiteraard weer onwijs goed, haha.

In de middag hebben Carlijn en ik de homework class gegeven aan de jongste kids. Omdat ik nog nieuw ben voor de kinderen hebben we een spel gedaan met een dobbelsteen. De homework class is vooral bedoeld om de kinderen ondersteuning te bieden bij het leren van engels en het doen van hun huiswerk.
Bij het spel met de dobbelsteen was het de bedoeling dat zij bij elk nummer een vraag moesten beantwoorden in het engels, de kinderen vonden dit erg leuk om te doen en er werd veel gelachen.

S’ avonds hebben we homework class aan de oudste kinderen gegeven. Hierbij deden we een voorstel rondje en deden we een ander spel. Ook hebben we nog even mijn meegenomen muziek geluisterd en wat gedanst. Def Rhymes kon hierbij niet achterblijven natuurlijk, the beat van het nummer hebben ze in ieder geval goedgekeurd, haha.

Dinsdagochtend zijn Carlijn en ik samen met Linda, David en twee andere jongens van The Farm vertrokken naar Durban. Er is hier een radioprogramma in Zuid Afrika die veel donaties geeft aan goede doelen. Je kunt een brief schrijven naar dit programma en zij kijken of zij ondersteuning kunnen bieden of aan je wensen kunnen voldoen.
Linda had een brief geschreven en vandaag zijn wij naar een shop in Durban gegaan om etenswaar op te halen voor The Farm.
We mochten 10 zakken mais en 5 surprise boxen meenemen. Carlijn en ik hebben in de groothandel nog 4 zakken popcorn van 1,5 kg per zak gekocht.
We willen namelijk de aankomende twee weken 4 boys en girls nights geven voor de oudere kids.
Tijdens deze avonden willen we met de jongens muziek luisteren en een film kijken.
En met de meiden nagels lakken, maskers opdoen en lekker tuttebellen.
En natuurlijk de popcorn eten, haha.

Vanuit Durban zijn we naar het winkelcentrum Galleria gereden waar we boodschappen voor aankomende week hebben gehaald. Rond 13.00 uur waren wij weer thuis.

Vanmiddag samen met Carlijn over gehad wat we de aankomende weken in de homework class kunnen gaan doen.
Omdat ik nog wat ideeën heb vanuit mijn werk willen we gaan kijken of we hier wat mee kunnen gaan doen. We willen de meiden en jongens een schema laten maken waarin we aan hen willen vragen hoe zij op dit moment hun leven zien en hoe het gaat. Ook willen we ze vragen hoe zij willen dat hun leven er over vijf jaar uitziet. Als laatste vragen wij hen wat zij hiervoor nodig hebben, denk hierbij aan steun en of ontwikkeling vanuit hunzelf.
Hierbij willen we nog een aantal onderdelen met hun uitwerken.

De jongere kinderen willen we een sociale vaardigheidstraining geven. Omdat ik deze vanuit mijn werk vanuit Nederland eerder heb gegeven zullen we hiervan wat onderdelen toepassen. We zien namelijk dat vele kinderen moeilijk hun grenzen aan kunnen geven en nee kunnen zeggen. Daarom lijkt het ons goed om de kinderen hier wat in te trainen.

Voordat we weggaan willen we de oudere jongens nog een seksuele voorlichting geven. De kinderen hier worden niet voorgelicht en weten eigenlijk van niks wat af. Wij vinden dit een erg belangrijk onderwerp en daarom gaan we een voorlichting in elkaar zetten waarbij we de jongens hopelijk duidelijk kunnen krijgen wat voor gevolgen het heeft wanneer je onveilige seks hebt met iemand.

Genoeg plannen voor de aankomende tijd dus J

Wat ik al eerder zei, ik heb het op The Farm erg naar mij zin. Ik moet zeggen dat ik aardig aan het wennen ben en vele mensen van The Farm al echt in mijn hart heb gesloten. Dit klinkt misschien heel raar, het is ook moeilijk te beschrijven. Konden jullie maar even om het hoekje kijken hier zodat ik kon laten zien en kon delen hoe ik hier op dit moment leef en wat ik meemaak en hoe het voor mij voelt. Helaas kan dat niet, maar ik hoop wel dat ik jullie een beetje een beeld kan geven naar aanleiding van wat ik schrijf.

Dit was het weer voor nu, voor zometeen slaaplekker en tot snel!


Dikke kus

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

cora van der bijl

Super gaaf om te lezen lieverd! Heel indrukwekkend alemaal! Veel liefs Cora!

Alexandra

Lieve Bel,

Ik heb echt krom gelegen van je hilarische verwoordingen!
Wat een avontuur en mooi wat je allemaal al hebt gezien en hebt meegemaakt.

Ik snap dat het heel lastig is om te uit te leggen hoe je je erbij voelt maar kan me echt inleven als ik het allemaal lees!

Wat ben je goed bezig zeg, zelf te ondernemen en ideen te verzinnen! Ze hebben daar een hele goeie aan jou hoor!

Ik hoop voor je dat meneer Vleermuis je niet meer lastig zal vallen, super stoer dat je zo'n beest probeert we te sturen met alles wat in handbereik ligt hahah.

Ik kijk uit naar meer blogs!

Dikke kus,

En trillen met die billuh! Haha Def Reijmz ook echt geweldig !

Xx xaan

Ben

Goedemorgen Bellie, goed om te lezen dat het allemaal zo naar je zin is!!
Ik hoor allemaal wel wat je appt met Liny maar ik dacht ik zal je even een berichtje sturen.
Fijn dat je je zo thuis voelt op de Farm ik denk ook wel dat het een goede keuze was om wat
met kinderen te gaan doen ,dat is toch wel ook jou ding....
Ook is het leuk dat je in je vrije tijd wat van het land kan zien ook al is al die armoede best wel
confronterend en heftig om te zien.
Fijn daarom dat jij op deze manier een klein steentje kan bijdragen, leuk ook dat jullie wat projecten hebben verzonnen om met de kinderen van de Farm te gaan doen ik ben heel benieuwd hoe ze dat zullen ervaren....maar dat horen we later nog wel.
Het is pas 10 dagen geleden dat we jou naar Schiphol brachten maar het lijkt veel langer, we
missen jou gezellige aanwezigheid thuis echt wel, en jouw poesjes ook maar het gaat supergoed
met hun dus maak je maar geen zorgen !!!??
Ik kijk er naar uit om je binnenkort via skype in levende lijve te zien en te horen.
Nou dat was het wel een beetje, hier in Stolk gaat alles z`n gangetje het is deze week voorjaars-
vakantie dus best wel stil op het dorp, maar ik krijg volop voorjaars/zomercollectie binnen dus ik heb genoeg uittepakken.
Ook zijn we een beetje aan het googelen op internet om ideeen op te doen voor de 5 mei optocht
maar dat hoor je nog wel....
Annabel dikke kus van je vader en geniet ervan ik zie je snel op de skype....!!!

erica

Hi Annabel,
Wat leuk om te lezen allemaal en super dat je SNV ervaring en werkervaring rondom trainingen ed daar goed kunt gebruiken, toppie!

Veel plezier nog
x

Annabel van Graas

Name: Annabel van Graas
Leeftijd: 30

Was vrijwilliger bij The Farm van 16 feb 2015 tot 15 mrt 2015